Kooktechniek

Sjalotten zijn heel makkelijk in het gebruik en kunnen op veel manieren gerechten smaakvoller maken.

Tips voor een perfecte bereiding:
 
  • laat bij het schillen het 'kontje' er aan zitten zodat de sjalot niet gelijk uit elkaar valt.
  • tranen bij het snijden van sjalotten worden veroorzaakt door een natuurlijk vluchtig stofje in de sjalot waarop het oog reageert met de productie van oogvocht. Snijden met een goed scherp mes vermindert het tranen. Ook kan huilen vaak worden voorkomen door bij het snijden een bril op te zetten, de afzuigkap aan te zetten of te snijden bij, of onder, een stromende kraan.
  • als sjalotjes té bruin worden gebakken wordt de smaak bitter in plaats van zoet. Voorkom aanbranden door de boter of olie niet te heet te laten worden, de pan te bewegen of de sjalotjes vaak om te scheppen. Let op: sjalotten zijn sneller gaar dan uien omdat er minder vocht in zit.

Video (binnenkort beschikbaar):