Aanzetten - Smoren - Bakken

Sjalotjes hebben een hoog suikergehalte en kunnen daardoor in de koekenpan wat sneller aanbranden. Zorg er daarom voor dat de olie of boter in de pan niet te heet is. En hou de pan tijdens het bakken in beweging of schep de sjalotjes regelmatig om. Sjalotjes zijn ook uitstekend te wokken omdat daarbij al vanzelf het gerecht al roerende wordt gebakken. De sjalot kan als een van de laatste ingrediënten in de wok worden toegevoegd.

Aanzetten wordt ook wel aanzweten of (aan)fruiten genoemd. Het wordt veelal gebruikt voor groentebereidingen.

Stap 1:
blancheer wat groente (bijv. sperziebonen, wortelen en courgettes) en spoel af met koud water.
Stap 2: bak de gesnipperde sjalot heel licht aan in een klein beetje boter, zonder dat er donkere verkleuring ontstaat (te donker = bitter). De sjalot ziet er een beetje glazig uit.
Stap 3: voeg vervolgens de groente toe. Even doorroeren of opschudden tot het vocht verdampt is. Doordat de sjalot eerst is aangezet is de scherpe smaak eraf en zit er nu veel meer smaak aan de groente.


Smoren is het aanfruiten/aanzetten en vervolgens vocht toe te voegen. Bij het smoren wordt een groot gedeelte van de scherpte uit de sjalot gehaald, maar de smaak blijft wel aanwezig.
 
Stap 1: verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
Stap 2: voeg de sjalotjes toe en houdt deze goed in beweging om verbranding tegen te gaan. Voeg na ongeveer een halve minuut wat vocht toe (bijvoorbeeld bouillon of wijn). Deze bereidingswijze is o.a. te gebruiken voor het maken van een saus.


Om te bakken verhit je een eetlepel olie of boter in een koekenpan. Voeg de sjalotjes toe en bak in een paar minuten goudbruin. Hou ze in beweging om verbranden te voorkomen.