Schillen & Snijden

Bij het schillen en snijden is het handig het onderste deel van de sjalot er niet helemaal af te snijden. De 'rokken' zitten daar namelijk aan elkaar vast. Als je een deel van dit 'kontje'laat zitten valt de sjalot niet gelijk uit elkaar.
 

Stapsgewijs 

            
Snij het topje er nét niet af en trek het tegelijk met de schil naar beneden. Het eerste deel van de schil is er nu af. Snij nu een paar millimeter vanaf de onderkant het kontje in, maar er nét niet af en trek het tegelijk met de schil naar boven. De sjalot is nu makkelijk verder te schillen én valt niet elkaar.

Nu kan je gemakkelijk ringen, partjes of snippers maken:
 
 
Hou de sjalot vast, pas op je vingertoppen en snij dikke of dunne ringen.

  
Voor parten snij je de sjalot eerst in de lengte doormidden. Leg de platte kant op de snijplank en snij beide helften in de lengte in 3 of 4 gelijke stukken. 
Voor snipperen snij je de sjalot in de lengte doormidden. Leg ze met de platte kant op de snijplank. Snij de sjalot over de lengte een paar keer in tot vlak voor het kontje. Om het extreem fijn te snijden kan je nu ook nog horizontaal 1 of 2 x insnijden. Snipper nu door in de breedte fijn te snijden. Het 'kontje' blijft over.