Broodtaart met gekonfijte sjalotten

Broodtaart met gekonfijte sjalotten
Waarom een sjalot :
Categorie : Diverse
Soort gerecht : Brood of sandwich, Groenten, Hartige taarten, Vlees
Aantal personen : 4-6
Bereidingstijd : 150 minuten
Benodigdheden :

Deeg:
125 gr. tarwebloem
125 gr. semolina (Semola di grano duro rimacinata - 176 van De Cecco)
3 gr. droge gist
5 gr. zout
100 gr. water, lauwwarm
1 ei, maat L, los geklopt

Vulling:
± 300 gr. sjalotjes, in ringetjes
klont roomboter
100 gr. pancetta of gerookt spek, in kleine blokjes
50 gr. mascarpone
30 gr. Parmezaanse kaas, vers geraspt
Versgemalen peper

Overig:
Pievorm van 24 cm Ø
Koekenpan
Zonnebloemolie om kom en vorm in te vetten
 

Voorbereiding :

Deeg kneden in standmixer:
Doe alle ingrediënten in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het moet aanvoelen aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Deeg kneden in een broodbakmachine:
Doe alle ingrediënten volgens de gebruiksaanwijzing in de bak. Kneed – bijvoorbeeld op de pizzastand – in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het moet aanvoelen als de plakrand van een Post-it blaadje. Volg verder de beschrijving hieronder vanaf de 1e rijs. Je kunt ook het deegprogramma gebruiken, gebruik dan koud water. Volg de beschrijving hieronder vanaf het vormen.

Deeg met de hand kneden:
Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het mengsel op een werkplek en kneed met de hand tot een soepel deeg. Weersta de neiging om meer bloem toe te voegen! Het deeg wordt tijdens het kneden minder plakkerig. Het moet uiteindelijk aanvoelen als de plakrand van een Post-it blaadje.

1e rijs:
Doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten van het deeg met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen. Druk dan de lucht uit het deeg (deeg kan gewoon in de kom blijven) door het een aantal keren over zichzelf te vouwen. Dek de kom weer af en laat het deeg nog 30 minuten rijzen.
 

Bereidingswijze :

Maak intussen de vulling:
Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalotten op heel laag vuur ± 30 minuten. Ze mogen niet echt bruin worden. Schep de sjalotten uit de pan in een schaaltje. Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier. Bak de pancetta op zacht vuur ± 5 minuten en schep ze door de sjalotten. Meng er de mascarpone en de Parmezaanse kaas door. Breng op smaak met versgemalen peper (zout hoeft niet, want pancetta en kaas zijn al zout genoeg).

Deeg vormen:
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkplek uit tot een ronde lap van ± 26 cm. Leg het deeg in de ingevette vorm, druk het deeg aan de zijkant uit tot een randje. Laat vervolgens nog ± 20 minuten afgedekt staan.

Oven voorverwarmen: verwarm intussen de oven voor op 190 °C.

Taart bakken:
Verdeel de vulling over de bodem. Zet de bakvorm op een bakplaat en bak de broodtaart in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar.

Serveren:
Laat de broodtaart ± 5 minuten in de vorm afkoelen. Laat uit de vorm op een snijplank glijden en snijd in punten. Direct serveren.
 

Te gebruiken bij :
Aandachtspunten :