Garnalen cocktail met luchtige cocktail saus

Garnalen cocktail met luchtige cocktail saus
Waarom een sjalot :

De sjalot heeft een ui-achtige smaak die goed past bij Hollandse garnalen. Tevens heeft de sjalot een beetje zoetige smaak wat goed tot zijn recht komt in de cocktail saus.

Categorie : Vis
Soort gerecht : Sauzen of dressings, Vis, schaal- of schelpdieren
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 20 minuten
Benodigdheden :

Voor de cocktail:
200 gr. Hollandse garnalen
30 gr. sjalot
1 tomaat
4 blaadjes sla
1 ei

Voor de cocktailsaus:
5 gr. paprika poeder
50 gr. sjalot
½ teentje knoflook
50 gr. gember siroop
2 ½ dl. maïsolie
40 gr. eidooiers
20 gr. witte wijn azijn
5 gr. fijne mosterd
1 dl. slagroom ongezoet
Zout en peper  

Voorbereiding :

Cocktailsaus: Pel de sjalot en halveer deze. Snijd de sjalot daarna ragfijn. Hak de knoflook fijn. Fruit de sjalot en knoflook samen met het paprikapoeder zachtjes aan in een ½ dl. maïsolie. Laat het daarna afkoelen en zeef het geheel door een fijne zeef, zodat de overtollige olie verwijderd wordt. Sla de slagroom lobbig op. Vermeng de eidooier met de azijn, mosterd, zout en peper. Voeg de gefruite sjalot en knoflook met paprikapoeder toe en voeg daarna al kloppend druppelsgewijs de rest van de maïsolie toe tot er een mooie dikke mayonaise ontstaat. Voeg tenslotte de gember siroop en de geklopte slagroom toe.

Bereidingswijze :

Cocktail: Pel en halveer de sjalot. Snijd de sjalot daarna ragfijn. Was en droog de sla. Kook het ei gaar, pel het en snijd het in vieren. Was en halveer de tomaat. Snijd de ene helft in partjes en verwijder uit de andere helft het zaad en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Vermeng de garnalen met de gesnipperde sjalot en de blokjes tomaat en breng het geheel op smaak met een beetje vers gemalen peper en beetje cocktailsaus. Doe het garnalenmengsel in een cocktailglas en maak dit verder op met de sla, het partje tomaat en het ei en doe hier nog een klein lepeltje cocktail saus over.

Te gebruiken bij :
Aandachtspunten :