Gedroogde zuidvruchten met sjalotten en geitenkaas in krokant filodeeg

Gedroogde zuidvruchten met sjalotten en geitenkaas in krokant filodeeg
Waarom een sjalot :

De sjalot geeft een pittige smaak aan de zuidvruchten, maar combineert er ook goed bij vanwege de zoetige smaak van de sjalot tijdens het garen.

Categorie : Vegetarisch
Soort gerecht : Ovenschotel
Aantal personen : 6
Bereidingstijd : 40 minuten
Benodigdheden :

30 vellen filodeeg (minimaal 10 x 10 cm.)
3 kleine sjalotten
200 gr. geitenkaas
6 gedroogde abrikozen
6 gedroogde dadels
6 gedroogde vijgen
50 g witte basterdsuiker
3 eetl. honing
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
5 gr. sesamzaad
50 gr. boter
2½ dl. heet water  

Zeef
Bakvorm (vierkant – ongeveer 5 x 5 cm.)

Voorbereiding :

Verwarm de oven voor op 200 °C. De abrikozen, dadels en vijgen in blokjes van 1 bij 1 cm. snijden. De sjalotjes pellen, eventueel halveren. In een koekenpan de notenolie verhitten. De sjalotjes en suiker toevoegen en op een middelmatig vuur enkele minuten aanzetten zónder te kleuren. Schenk het water er voorzichtig bij, voeg laurierblad, kruidnagels en de gesneden zuidvruchten toe. Laat het geheel in ongeveer 10 minuten gaar koken. Zeef de vruchten en bewaar de siroop.

Bereidingswijze :

Snijd de geitenkaas in 12 plakjes. Snijd de velletjes filodeeg in vierkantjes van 10 bij 10 cm. en smeer beide kanten in met boter. Leg 3 velletjes op elkaar in de bakvorm. Schep wat zuidvruchten in de vorm, leg daarop twee plakjes geitenkaas en besprenkel met een beetje honing. Dek af met 2 velletjes filodeeg en druk de randen goed dicht. Haal het pakketje uit de vorm en bestrooi de platte kant met sesamzaad. Maak zo in totaal 6 pakketjes en bak ze af ze af in de oven op 175 °C. in ongeveer 10 minuten. Serveer met roomijs, overgoten met de siroop en wat fijngehakte pistachenoten.

Te gebruiken bij :

Als dessert of – in stukjes gesneden - als borrelhapje

Aandachtspunten :

• Filodeeg wordt meestal diepgevroren verkocht en moet voor gebruik in de koelkast ontdooien. Als de verpakking eenmaal is geopend, dan is het belangrijk het nog niet gebruikte deeg verpakt te houden in plastic en/of een vochtige theedoek: het droogt anders heel snel uit!
• Gedroogde zuidvruchten zijn oorspronkelijk verse en gedroogde vruchten die afkomstig zijn en geïmporteerd worden uit de landen rond de Middellandse Zee. Tegenwoordig komen vruchten uit de gehele wereld. Van zuidvruchten is door het drogen vaak een groot deel van de vitaminen verdwenen, maar mineralen en koolhydraten zijn nog volop aanwezig. Meestal worden zuidvruchten voor gebruik geweekt.