Gehakt-sjalotrolletjes met tamarindesaus

Gehakt-sjalotrolletjes met tamarindesaus
Waarom een sjalot :
Categorie : Vlees
Soort gerecht : Groenten, Rundvlees, Vlees
Aantal personen : 8
Bereidingstijd : 90 minuten
Benodigdheden :

4 grote sjalotten
500 gr. fijngemalen rundergehakt
Zout en peper
1 theel. kaneel
½ theel. piment
2 eetl. fijngehakte bladpeterselie
1-2 eetl. tamarindepasta
2 eetl. rietsuiker
Plantaardige olie
 

Voorbereiding :
Bereidingswijze :

Pel de sjalotten en snijd de onder- en bovenkant eraf. Snijd met een scherp mesje de sjalot aan 1 kant van boven tot onder tot aan het midden van de sjalot in.
Doe ze in een pan kokend water en kook ze 10-15 minuten. Laat de uit elkaar gevallen sjalotten uitlekken en haal de laagjes van elkaar af zodra ze wat afgekoeld zijn.

Meng voor de vulling het gehakt met kaneel, piment, fijngehakte peterselie, peper en zout. Neem er stukjes van ter grootte van een walnoot, leg ze in de sjalottenschil en rol ze op.

Bekleed een wijde ondiepe pan met stukjes onbruikbare sjalot (om de rolletjes mee te beschermen). Leg de rolletjes strak tegen elkaar in de pan.

Los de tamarindepasta met 1 eetl. rietsuiker op in 150 ml. kokend water. Voeg de olie toe en giet het over de sjalotten. Zorg dat ze onder water staan. Zet een bord op de sjalotten om te voorkomen dat de sjalot rolletjes opengaan. Doe een deksel op de pan en zet op heel laag vuur. Laat de rolletjes 30 minuten goed gaar worden. Voeg zo nodig in de tussentijd extra water toe, maar zorg ervoor dat tegen het einde van de tijd het water is geabsorbeerd.

Leg alle rolletjes naast elkaar op een vuurvast bord, bestrooi met de rest van de suiker en laat ze onder de grill een paar minuten karamelliseren. Hier rimpelen ze een beetje van en gaan er lekker uitzien. Het is lekker om de rolletjes warm te serveren!
 

Te gebruiken bij :
Aandachtspunten :

- Let op dat je niet teveel gehakt per rolletje gebruikt, het hapje wordt dan droog
- Experimenteer met de hoeveelheid kruiden om het bijv. kruidiger te maken