Geroosterde venkel en sjalot

Geroosterde venkel en sjalot
Waarom een sjalot :

De sjalot versterkt de smaak van dit gerecht, je kan hierdoor minder zout gebruiken. De venkel zal bij deze bereiding zijn sterke anijssmaak gedeeltelijk verliezen en wordt hierdoor veel milder van smaak.

Categorie : Vegetarisch
Soort gerecht : Groenten
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 25 minuten
Benodigdheden :

4 sjalotten
2 venkelknollen
2 teentjes knoflook
4 takjes verse tijm
1 takje verse rozemarijn
2½ dl. olijfolie, extra vièrge
Peper en zout

Voorbereiding :
Bereidingswijze :

De sjalotjes pellen, halveren en in halve ringen snijden. De venkels halveren en beide helften in ongeveer 5 partjes snijden. Verwijder de steeltjes van de tijm en rozemarijn en hak de kruiden fijn. De knoflookteentjes halveren, de kiem verwijderen en fijnhakken. Een ½ dl. olijfolie verhitten in een koekenpan. Voeg de venkel toe en rooster deze onder voortdurend roeren op een hoog vuur, totdat de partjes mooi bruin van kleur zijn. Zet vervolgens het vuur zachter en voeg de rest van de olijfolie, de kruiden, sjalot en knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper, doe de deksel op de pan en laat alles op een laag vuur gaar worden.

Te gebruiken bij :

Als groentegarnituur bij zowel vis- als vleesgerechten of als zelfstandig vegetarisch gerecht (bestrooi de venkel na bereiding met geraspte kaas en laat deze onder de gril gratineren).

Aandachtspunten :

• Rooster de venkel op een hoog vuur: anders krijgt de venkel geen kleur en behoudt deze zijn sterke anijssmaak.