Kabeljauwfilet met een dakje van ingemaakte sjalotten

Kabeljauwfilet met een dakje van ingemaakte sjalotten
Waarom een sjalot :

De sjalot geeft de snijbonen een hartige smaak. Ook is de enigszins zoetige smaak van de sjalot een goede combinatie is met de natuurlijke, lichtzoetige smaak van de snijboontjes.

Categorie : Vis
Soort gerecht : Vis, schaal- of schelpdieren
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 20 minuten
Benodigdheden :

700 gr. kabeljauwfilet
400 gr. snijbonen
3 sjalotten
8 ingemaakte sjalotten (zie recept voor ingemaakte sjalotten)
1 teentje knoflook
50 gr. mager gerookt spek, in blokjes
1 eetl. olijfolie
1 eetl. boter
Zout en peper  
Anti-aanbakpan
Wok of koekenpan

Voorbereiding :

De sjalot pellen, halveren en in fijne halve ringetjes snijden. De kabeljauwfilet in vier porties verdelen en bestrooien met zout en peper. De ingemaakte sjalotten halveren en over de vier visfilets verdelen. De snijbonen in drieën snijden en vervolgens in de lengte in dunne reepjes snijden. In ruim kokend water met zout de boontjes 3 minuten laten koken en vervolgens in een zeef met koud stromend water snel laten afkoelen.

Bereidingswijze :

De olijfolie in een anti-aanbakpan verhitten en de kabeljauwfilets - met de ingemaakte sjalotjes bovenop -  enkele minuten met een teentje knoflook bakken, totdat de onderkant van de vis krokant is. Laat de vis verder garen in een voorverwarmde oven op 175 °C in ongeveer 5 minuten. Verhit de boter in een wok en fruit de spekjes enkele minuten op een middelhoog vuur. Voeg de sjalot en snijboontjes toe. Roerbak enkele minuten en breng op smaak met zout en peper. Leg de kabeljauwfilet op een voorverwarmd bord naast de boontjes. Lekker met gekookte aardappelen en een botersaus.

Te gebruiken bij :
Aandachtspunten :

• Snijbonen zijn peulgroenten en komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Zorg bij aankoop dat de bonen een frisse groene kleur hebben en bewaar bonen in het groentevak van de koelkast. Snijbonen zijn rijk aan vezels en vitamine C.
• De snijbonen moeten beetgaar zijn (dus niet te lang koken); hierdoor blijven de voedingsstoffen beter bewaard en houden de boontjes hun natuurlijke, lichtzoetige smaak.
• Laat kabeljauw niet te lang in de oven staan, hierdoor droogt de vis teveel uit.