Lamsbout met sjalotten en Provençaalse groenten

Lamsbout met sjalotten en Provençaalse groenten
Waarom een sjalot :

De sjalot versterkt de smaak van de lamsbout.

Categorie : Vlees
Soort gerecht : Lamsvlees, Ovenschotel, Vlees
Aantal personen : 10
Bereidingstijd : 65 minuten
Benodigdheden :

1 lamsbout van ongeveer 2 kg. 
20 sjalotten
2 dl. extra vièrge olijfolie
20 kleine tomaten (bijv. Tasty Tom of pomodori)
2 venkelknollen
2 groene courgettes
60 stuks zwarte olijven,  zonder pit
24 teentjes knoflook
24 takjes verse tijm
12 takjes verse rozemarijn
2 dl. lamsfond
Peper en zout  

Slagerstouw
Braadslede met deksel

Voorbereiding :

De lamsbout ontdoen van bot (bilpijp en schenkel) en van de grove pezen en vliezen. De binnenkant van de bout inwrijven met zout en peper en vullen met 4 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 4 gehakte teentjes knoflook en een beetje olijfolie. De lamsbout opbinden en de buitenkant inwrijven met zout en peper. De sjalotjes pellen en halveren (40 halve sjalotten). De venkelknollen halveren en de helften in 5 partjes snijden (20 stukjes). De olijven halveren. De venkel en sjalotten bestrooien met zout en peper.

Bereidingswijze :

Verwarm de oven voor op 170 °C. Verhit 1 dl olijfolie in een koekenpan en bak hierin de lamsbout aan alle kanten mooi bruin. Verwijder het vlees vervolgens uit de pan en leg de bout in de braadslede. Doe de rest van de olijfolie in de koekenpan en bak de venkel kort aan. Voeg als laatste de rest van de tijm, rozemarijn en (hele) knoflooktenen toe en laat nog enkele minuten op een middelhoog vuur bakken. Giet vervolgens de inhoud over in de braadslede en zet deze met de deksel op de schaal 20 minuten in de voorverwarmde oven op een temperatuur van 150 °C. Voeg de gehalveerde sjalotten en olijven toe en laat de schotel nog 15 minuten met gesloten deksel verder garen. Halveer de courgettes in de lengte en halveer deze helften nogmaals. Verwijder de zaadlijsten en snijd in ongeveer 20 grove stukken. Bestrooi met zout en peper en voeg toe aan de braadslede. Laat het geheel nog 10 minuten verder garen met de deksel erop. Was en halveer de tomaatjes, bestrooi met zout en peper, voeg toe aan de lamsbout en laat nog 5 minuten met gesloten deksel garen. Haal vervolgens de lamsbout uit de oven, zet de braadslede op het aanrecht en laat deze, met de deksel op de schaal, nog 7 minuten rusten voor het aansnijden. Giet het braadvocht uit de braadslede en kook samen met de lamsfond in tot sausdikte. Snijd de lamsbout in dunne plakjes en leg deze weer terug op de groenten in de braadslede. Serveer de lamsbout in de braadslede op tafel, met de saus apart. Lekker met aardappelen en broccoli of wortelen.

Te gebruiken bij :

Als hoofdgerecht, de sjalot wordt in dit gerecht als groentegarnituur geserveerd.

Aandachtspunten :

• Vraag uw slager het bot te verwijderen en de lamsbout schoon te maken.
• Tip: gebruik een vleesthermometer. Als de kerntemperatuur van de lamsbout 48 °C aangeeft haalt u het vlees uit de oven. Laat vervolgens op het aanrecht verder garen tot de kerntemperatuur 51 °C is, dan is de lamsbout prachtig rosé van binnen.
• Bij aankoop hoort de kleur van de venkelknol blank tot licht groen te zijn. Koop geen venkel die bruin verkleurd of verschrompeld is; oude venkelknollen zijn namelijk te vezelig van structuur. Bewaar de venkel bij voorkeur op een koele plaats in een plastic zak, maar nooit te lang. Venkel blijft maximum 1 week houdbaar als u hem in de koelkast bewaart.