Lauwwarme salade van geitenkaas en sjalot met een honingdressing

Lauwwarme salade van geitenkaas en sjalot met een honingdressing
Waarom een sjalot :

De sjalot versterkt de smaak van dit gerecht en geeft de salade tevens een bite.

Categorie : Vegetarisch
Soort gerecht : Groenten, Salades, Varkensvlees, Vlees
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 45 minuten
Benodigdheden :

Ingrediënten voor de honingdressing:
1 sjalot
¼ l. maïsolie
2 eetl. walnotenolie
2½ eetl. witte wijnazijn
3 eetl. honing
1 theel. fijne mosterd
½ dl. kippenbouillon
1 eidooier
Zout en peper  

Ingrediënten voor de salade:
4 kleine, harde geitenkaasjes (bijv. Grottin de Chavignol)
2 sjalotten
1 trostomaat
1 friszure appel (Granny Smith)
12 plakjes dungesneden ontbijtspek (kan weggelaten worden voor een vegetarische versie) 
30 gr. pijnboompitten
1 krop ijsbergsla
2 eetl. honing
½ dl. maïsolie
Zout en peper
Bakpapier

Voorbereiding :

De honingdressing:
De sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. Vermeng de wijnazijn met zout, peper, mosterd, honing en eidooier. Voeg druppelsgewijs al roerende de maïsolie toe, daarna de bouillon en als laatste de walnotenolie. Breng op smaak met zout en peper en voeg de fijngesnipperde sjalot toe.

Bereidingswijze :

De salade.
Leg de plakjes ontbijtspek op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Plaats deze in een voorverwarmde oven op 120 °C en bak het spek in 20 minuten krokant. De sjalotten pellen, halveren en in dunne halve ringen snijden. De appel wassen en - met schil - in vieren snijden. Verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne plakjes. De tomaat wassen en in vieren snijden. Verwijder het zaad en het kroontje en snijd de partjes in dunne reepjes. Verhit de maïsolie in een koekenpan en rooster de pijnboompitten al roerende op een middelhoog vuur lichtbruin. Leg de geitenkaasje op een met bakpapier bedekte ovenplaat en besprenkel met de honing. Zet de kaasjes ongeveer  5 minuten in de oven op 160 °C. Haal de bladeren van de ijsbergsla los, was ze onder koud stromend water en laat goed uitlekken.  

Serveren:
Leg op 4 diepe borden één of twee slabladeren en garneer met de tomaten- en appelreepjes en plakjes spek. Strooi de geroosterde pijnboompitten er overheen. Leg vervolgens de warme geitenkaas er bovenop en besprenkel met de honingdressing. Serveer direct.

Te gebruiken bij :

Lekker met stokbrood en sjalotten-kruidenboter (zie recept).

Aandachtspunten :

• Hoe rijper de geitenkaasjes, hoe korter ze in de oven te hoeven worden verwarmd voordat ze beginnen te smelten. Laat de kaasjes alleen goed doorwarmen en niet helemaal smelten!
• De azijn bindt alleen met de olie als je deze er al roerende druppelsgewijs bij schenkt. Doe je dit echter te snel, dan zal de dressing niet binden en blijven de olie en azijn gescheiden. Mocht dit voorkomen, dan schenk je klein beetje heet water in een kom en voeg je al roerende druppelsgewijs de dressing toe.