Lemon chicken met sjalot en basmatirijst

Lemon chicken met sjalot en basmatirijst
Waarom een sjalot :

De zoetige smaak van de sjalot combineert perfect met de friszure smaak van de citroen en sereh.

Categorie : Gevogelte
Soort gerecht : Gevogelte, Groenten, Rijst of mie
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 35 minuten
Benodigdheden :

600 gr. kipfilet
150 gr. basmatirijst
3 sjalotjes (75 gr.)
8 lente-uitjes
2 teentjes knoflook
150 gr. champignons
1 gele paprika
1 kleine rode Spaanse peper
1 citroen
4 stengels sereh (citroengras)
1 theel. kerriepoeder (madras)
3 dl. kippenbouillon
1 dl. maïsolie
Zout en peper

Voorbereiding :

De sjalotjes pellen, halveren en in halve ringen snijden. De knoflook halveren, de kiem verwijderen en fijnhakken. De paprika wassen, van zaad en zaadlijsten ontdoen en in stukjes snijden. Halveer de Spaanse peper in de lengte, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd vervolgens in kleine stukjes. De champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Verwijder van de lente-uitjes het buitenste blad, spoel af onder koud stromend water en snijd in kleine, schuine stukjes. Snijd de kipfilet in kleine reepjes snijden en bestrooi met zout en peper. Was de citroen, snijd in 8 gelijke partjes en verwijder eventuele pitten. Kneus de sereh met de achterkant van een groot keukenmes.

Bereidingswijze :

Schroei de kipfilet dicht in de maïsolie en voeg kerriepoeder en de gesneden groenten toe. Roerbak het gerecht enkele minuten en blus af met de (warme) kippenbouillon. Voeg sereh, citroenpartjes en basmatirijst toe en laat in 20 minuten gaar koken op een laag vuur. Verwijder vóór het opdienen de sereh en citroen.

Te gebruiken bij :

Lekker eenpansgerecht tijdens de vakantie op bijvoorbeeld de camping, of thuis als hoofdgerecht. Speciaal in de zomer een lekker fris en licht hoofdgerecht.

Aandachtspunten :

• Gebruik voor het roerbakken altijd een oliesoort die minder snel verbrandt, zoals olijf-, arachide-, maïs- of zonnebloemolie.
• Braad kip en kalkoen altijd door en door gaar. Kip en kalkoen zijn vaak besmet met salmonella en/of campylobacter en kunnen een ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Voorkom kruisbesmetting door bijvoorbeeld rauwe kip altijd apart te bereiden en schone handdoeken, borden, messen en snijplanken te gebruiken.
• Basmatirijst heeft de langste rijstkorrel van alle rijstsoorten en een heerlijke geur en smaak. De droogkokende rijst wordt verbouwd in India en Pakistan aan de voet van het Himalayagebergte. Basmati behoort tot de beste rijstsoorten ter wereld en wordt door de plaatselijke bevolking ook wel ‘koninginnerijst’ genoemd.