Mierikswortelcrème met sjalot

Mierikswortelcrème met sjalot
Waarom een sjalot :

De sjalot geeft de crème een pittige en volle smaak.

Categorie : Vegetarisch
Soort gerecht : Sauzen of dressings
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 10 minuten
Benodigdheden :

50 gr. vers geraspte mierikswortel (of  75 gr. uit een potje)
15 gr. vers witbrood (zonder korst)
1 sjalot
1 eetl. poedersuiker
125 ml. crème fraîche
1 eetl. fijne mosterd
1 theel. witte wijnazijn
Zout en peper  

Keukenmachine

Voorbereiding :
Bereidingswijze :

De sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. Doe alle ingrediënten, behalve de gesnipperde sjalot en crème fraîche, in de keukenmachine en maal fijn. Voeg de crème fraîche toe en laat de machine nog even (heel kort!) draaien tot er een dikke crème ontstaat. Roer als laatste met de hand de sjalot er doorheen.

Te gebruiken bij :

De mierikswortelcrème is lekker bij bijvoorbeeld een sandwich met rosbief, een toastje met gerookte vis (paling, zalm), een bietjessalade en gegrilde of gebakken vis, zoals zalmfilet.

Aandachtspunten :

• Laat de crème fraîche niet te lang mee draaien in de keukenmachine, anders gaat deze schiften.
• De mierikswortel is een dikke, vlezige, witte penwortel. De wortel heeft een scherpe en bijtende smaak, die nog pikanter en branderiger is dan mosterd. Mierikswortel kan worden gebruikt bij het koken, maar als u de pikante smaak wilt behouden kunt hem beter rauw verwerken. In sommige recepten kunt u de mosterd heel goed vervangen door (geraspte of gepureerde) mierikswortel. Mierikswortel is lekker bij rood vlees, bijvoorbeeld rosbief, maar ook bij salades (bietjes) en (gebakken of gerookte) vis.