Ossobuco met sjalot

Ossobuco met sjalot
Waarom een sjalot :

De sjalot versterkt de smaak van het gerecht. Ook is het zoete van de sjalot een goede smaakcombinatie met het friszure van de tomaat.

Categorie : Vlees
Soort gerecht : Rundvlees, Vlees
Aantal personen : 10
Bereidingstijd : 90 minuten
Benodigdheden :

10 stuks gezaagde kalfsschenkel
5 trostomaten
4 sjalotten
500 gr. winterwortel
4 teentjes knoflook, geperst
250 gr. bleekselderij
1 takje tijm
1 sinaasappel
1 dl. olijfolie
3 dl. kalfsbouillon  
4 laurierbladeren
Bloem
Zout en peper  

Pan met dikke bodem

Voorbereiding :

De sjalot pellen, halveren en in halve ringen snijden. De tomaten in kleine blokjes snijden. De wortel schrappen en in blokjes van een ½ cm bij een ½ cm snijden. De bleekselderij wassen en in kleine blokjes snijden. De blaadjes van de tijm halen en fijn hakken. De sinaasappel - met schil - in zessen snijden. Bestrooi het vlees met peper en zout en wentel de schijven lichtjes door de bloem.

Bereidingswijze :

De olijfolie in een grote pan met een dikke bodem heet laten worden en hierin de kalfsschenkels bruin laten kleuren. Wortel, sjalot, bleekselderij, knoflook en tijm toevoegen en afblussen met de kalfsbouillon. Tomaat, laurierblad en sinaasappel toevoegen. Laat het geheel onder gesloten deksel op een zacht vuur ongeveer 70 minuten sudderen, daarna controleren of het vlees zacht en gaar is. Vervolgens het vlees uit de pan halen en nogmaals bestrooien met zout en peper. Ondertussen de saus op een hoog vuur laten indikken en op smaak brengen met zout en peper. Serveer de ossobuco op een voorverwarmd bord en giet de saus eroverheen. Lekker met witte rijst of risotto.

Te gebruiken bij :
Aandachtspunten :

• Het vlees af en toe omdraaien zodat deze niet aan de bodem gaat vastzitten en te gaar wordt.
• Kijk regelmatig of je nog wat vocht moet toevoegen.
• Maak het gerecht extra bijzonder door er op het laatst ‘gremolata’ aan toe te voegen; een mengsel van vers gehakte peterselie, geraspte citroenschil, vers gehakte knoflook en fijngewreven ansjovisfilets of sardientjes.