Paling in ‘t groen

Paling in ‘t groen
Waarom een sjalot :

De sjalot geeft het gerecht meer smaak en body.

Categorie : Vis
Soort gerecht : Vis, schaal- of schelpdieren
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 45 minuten
Benodigdheden :

1 kg. kleine paling (stoofaal) - zonder vel!!
3  sjalotten (75 gr.)
2 teentjes knoflook
1 citroen
2 laurierbladeren
20 gr. verse kervel
20 gr. verse peterselie
4 gr. verse dragonblaadjes
4 gr. verse tijmblaadjes
150 gr. roomboter
2 dl. droge witte wijn
Zout en peper  

Dunschiller

Voorbereiding :

De sjalotten pellen, halveren en in ringetjes snijden. De knoflook pellen, halveren, kiem verwijderen (deze smaakt bitter) en fijnhakken. De paling in stukjes van ongeveer 5 cm. snijden en bestrooien met wat zout en peper. Kervel, peterselie, dragon en tijm wassen, drogen en fijnhakken. Was de citroen, snijd met een dunschiller de gele schil eraf (niet teveel wit vruchtvlees!) en hak deze fijn.

Bereidingswijze :

Fruit de paling in de boter samen met de knoflook, sjalot, tijm en citroenschil. Blus na enkele minuten af met de witte wijn en voeg de laurier toe. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 25 minuten heel zachtjes stoven. Voeg vervolgens de rest van de kruiden toe en laat nog 1 à 2 minuten zachtjes stoven. Verdeel de vis over 4 voorverwarmde soepborden en schenk er wat van het vocht bij.

Te gebruiken bij :

Lekker met stokbrood en kruidenboter.

Aandachtspunten :

• Stoof de vis heel zachtjes; de paling wordt anders te droog en de saus kan gaan schiften.
• Voeg de verse kruiden pas toe als de vis gaar is; anders worden de kruiden bruin en ziet het gerecht er niet mooi uit.