Paté

Paté
Waarom een sjalot :
Categorie : Vlees
Soort gerecht : Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Varkensvlees, Vlees
Aantal personen : 8
Bereidingstijd : 240 minuten *
Benodigdheden :

300 gr. kalfslever
350 gr. speklap
400 gr. magere varkenslappen
300 gr. ontbijtspek
4 fijngesnipperde sjalotjes
2 eetl. groene en zwarte olijven
1 groot ei
1 flinke el bloem
Scheutje slagroom
Scheutje port
10 gr. zout (of kleurzout)
peper
Evt. kleurzout zodat het vlees niet verkleurt
 

Voorbereiding :

Maal het vlees fijn in de vleesmolen of keukenmachine. Pel de sjalotten. Snijd de sjalotten en olijven fijn en voeg toe aan het vlees. Voeg ook het losgeklopte ei, een flinke eetl. bloem, slagroom, port en zout toe. Meng alles goed door elkaar.

Bereidingswijze :

Bekleed de vorm(en) met plakjes ontbijtspek. Laat het spek wat over de randen hangen. Schep het patémengsel erin, druk aan en strijk glad. Vouw de flapjes ontbijtspek om of dek af met extra plakjes
Sluit de vorm(en) met de deksel of met hittebestendige folie en zet de vorm in een braadslede. Schenk heet water in de braadslede tot halverwege de paté vorm(en).

Verwarm de oven voor tot 170 ºC. en bak de paté in ca. 1,½ uur tot een kerntemperatuur van 60 °C. Controleer dan de gaarheid en laat zo nodig 10 minuten langer garen.
Leg een gewicht (bijv. plank of bord) op de deksel of de folie en laat tot kamertemperatuur afkoelen.

 De bereidingstijd is variabel. Om de paté te maken heb je ongeveer 2 uur nodig. De afkoeltijd is afhankelijk van het formaat van de vorm en de omgevingstemperatuur. Twee uur afkoelen is de minimale afkoeltijd voor kleine vormpjes in een zeer koude omgeving.
 

Te gebruiken bij :
Aandachtspunten :

- Gebruik kleurzout in plaats van gewoon zout. De paté verkleurt dan niet.
- Varieer met de vormen. Gebruik eventueel een taart- of cakevorm of gebruik meerdere kleine soufflébakjes.
- Het is lekkerder om de paté een dag van te voren te maken. De smaken zijn dan goed ingetrokken en de paté is dan goed afgekoeld en wat steviger van vorm.
- Serveer de paté met chutney of cranberrycompote (recepten in boek en op website) als voor- of tussengerecht. Maar het is ook heerlijk op een boterham.