Pittige salade van sjalot, avocado en Spaanse peper

Pittige salade van sjalot, avocado en Spaanse peper
Waarom een sjalot :

De sjalot geeft een hartige, volle smaak aan de salade. De avocado heeft van zichzelf weinig smaak maar neemt die van andere ingrediënten – sjalotten - wel over.

Categorie : Vegetarisch
Soort gerecht : Barbecue, Groenten, Salades
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 15 minuten
Benodigdheden :

2 sjalotten
1 avocado (± 200 gr.)
½ komkommer
2 trostomaten
1 Spaanse rode peper
½ dl. olijfolie extra vièrge
½ citroen
1 theel. mosterd
1 eetl. honing
Zout en peper

Voorbereiding :
Bereidingswijze :

De sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. Ontvel de tomaten door ze enkele seconden in een steelpan met kokend water te dompelen en vervolgens onder de kraan met koud water af te spoelen, waardoor het vel er gemakkelijk kan worden afgetrokken (pliceren). Halveer de tomaten, verwijder vocht en pitjes en snijd de tomaten in kleine blokjes van een ½ bij een  ½ cm. De komkommer met schil wassen, in de lengte halveren, de zaadlijst verwijderen en in blokjes van een ½ bij een ½ cm snijden. De zaad en zaadlijsten van de Spaanse peper verwijderen en ragfijn snijden. Van de citroen het sap uitknijpen in een kommetje. Mosterd en honing toevoegen. Als laatste de olijfolie druppelsgewijs toevoegen. De avocado schillen en in blokjes van een ½ bij een ½ cm snijden, op smaak brengen. Als laatste de avocado en de rest van de ingrediënten door de dressing roeren en het geheel op smaak brengen met zout en peper.

Te gebruiken bij :

Als salade bij de barbecue of op een toastje als borrelhapje. Deze salade kun je ook als voorgerecht opdienen met bijvoorbeeld wat Hollandse garnalen of gamba’s.

Aandachtspunten :

• Het is bij pliceren belangrijk dat het water in de steelpan blijft koken omdat de tomaten dan korter verhit en niet zacht worden. Ook het koude water in de bak moet koud blijven, gebruik daarom veel water. Doe er eventueel nog ijsblokjes in als er erg veel tomaten ontveld moeten worden. Eén of twee tomaten ontvel je makkelijker meteen uit het hete water onder de koude kraan.
• Pepers bevatten capsaicine, een krachtige hete stof die je lang blijft proeven. Vooral de zaadjes en zaadlijsten bevatten een sterke concentratie. Daarom wordt vaak geadviseerd om zaadjes en zaadlijsten te verwijderen.
• Wees voorzichtig bij het bereiden van pepers, kom vooral niet met uw vingers aan ogen, neus en lippen en was na het snijden handen en snij-attributen heel goed af.
• Als de avocado nog niet rijp is bij aankoop: de rijping van een avocado kan worden versneld door de vrucht in een plastic zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan. Deze vruchten staan ethyleengas af, dat de rijping van een avocado bevordert. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur. Tip: koop de avocado liever een paar dagen van tevoren, zodat deze thuis kan narijpen.