Pompoensoep met sjalot en tonijnfilet

Pompoensoep met sjalot en tonijnfilet
Waarom een sjalot :

De sjalot geeft de soep een volle en hartige smaak.

Categorie : Vis
Soort gerecht : Aardappels, Groenten, Soepen, Vis, schaal- of schelpdieren
Aantal personen : 10
Bereidingstijd : 90 minuten
Benodigdheden :

1 kg. pompoen
2 dl. olijfolie
5 à 6 middelgrote sjalotten (± 200 gr.)
100 gr. prei (alleen het witte gedeelte)
2 teentjes knoflook
1½ l. groentebouillon
200 gr. aardappelen
6 gr. verse basilicum
6 gr. verse koriander
10 gr. tijm
7 gr. verse rozemarijnblaadjes
2 laurierbladeren
4 gr. korianderzaad, gekneusd
Peper, zout en nootmuskaat uit de molen  

Crème fraîche
Bieslook
Eventueel 500 gr. tonijnfilet, in blokjes van 2 bij 2 cm.   

Roerzeef of staafmixer/blender en zeef

Voorbereiding :

Schil de pompoen en verwijder het zaad. Snijd de pompoen in grove stukken en besprenkel met 1 dl. olijfolie, zout en peper. Laat de pompoen poffen in een voorverwarmde oven op 200 °C tot het vruchtvlees een bruine kleur krijgt.

Bereidingswijze :

De sjalotten pellen, halveren en in halve ringen snijden. De prei wassen en in halve ringen snijden. De knoflook pellen en fijnhakken. De aardappelen schillen en in blokjes snijden. De kruiden wassen. Zet een grote pan op, laat hierin 1 dl. olijfolie verwarmen en fruit de sjalot en prei aan. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe, blus af met de bouillon en laat het geheel in ongeveer 1 uur gaar koken. Wrijf de soep door een roerzeef, of pureer met een staafmixer of blender en giet de soep door een zeef.  

De soep over 10 voorverwarmde borden verdelen. De blokjes tonijnfilet bestrooien met peper en zout en rauw aan de hete soep toevoegen. Garneer de pompoensoep met wat losgeslagen crème fraîche en fijngeknipte bieslook en dien direct op.

Te gebruiken bij :

Als soep zowel vegetarisch of met vis.

Aandachtspunten :

• Het vruchtvlees van de meeste pompoenen hoeft geen uitgesproken smaak en is daarom goed in gerechten te gebruiken waar veel kruiden aan te pas komen.
• Pompoenen zijn - mits gaaf - na de oogst maanden houdbaar op een koele, goed geventileerde plaats.
• Laat de pompoen lang genoeg in de oven roosteren en kleuren, hierdoor krijgt de soep veel meer smaak.