Waldorfsalade met kipfilet en sjalotjes

Waldorfsalade met kipfilet en sjalotjes
Waarom een sjalot :

De sjalot geeft de salade een volle smaak en pittige smaak.

Categorie : Gevogelte
Soort gerecht : Barbecue, Gevogelte, Groenten, Salades
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 30 minuten
Benodigdheden :

200 gr. knolselderie
1 friszure appel (Granny Smith)
1 sjalot
150 gr. kipfilet
20 walnoten
½ l. kippenbouillon (van tablet)
50 gr. mayonaise
50 gr. crème fraîche
Zout en peper  

Vergiet

Voorbereiding :

Snijd de kipfilet in dunne plakjes en vervolgens in dunne reepjes ter grootte van de appelreepjes. Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de kippenreepjes toe. Schep ze uit de pan met een schuimspaan als ze net gaar zijn en laat ze in een vergiet uitlekken en afkoelen.

Bereidingswijze :

De sjalot pellen, halveren en in halve ringen snijden. De appel schillen en in vieren snijden. Verwijder het klokhuis en snijd elk appelpartje in de lengte in 3 gelijke plakjes. Snijd de plakjes in dunne reepjes en vermeng met de crème fraîche tegen het verkleuren. De knolselderij schillen, wassen en in plakjes snijden ter grootte en dikte van de appelplakjes. Snijd deze ook in dunne reepjes en blancheer ze in kokend water met zout totdat ze beetgaar zijn. Laat ze vervolgens in koud water met ijsklontjes afkoelen en in een vergiet uitlekken.

Vermeng de selderijreepjes met de appel en kip en voeg mayonaise en sjalot toe. Breng de salade op smaak met zout en peper en garneer met de walnoten.

Te gebruiken bij :

Geserveerd bij het hoofdgerecht, bij een buffet of als voorgerecht of hapje op een toastje.

Aandachtspunten :

• Kook de kipfilet niet te gaar, deze wordt hierdoor droog van smaak.
• De Waldorfsalade werd rond 1890 gecreëerd in de keuken van het Waldorf-Astoria Hotel. Volgens de originele receptuur bevat de salade: selderij, appels, rozijnen, walnoten, mayonaise en wat citroensap.